
Eğitim Politkası
Eğitim, Kuveyt'te eğitimi yaygınlaştırma yolculuğu sürecinde, onun kalitesini artırmaya ve içeriği, yönü ile toplumunu ve etrafındaki dünyanın ilerleyişini, kalkınmanın gereklilikleri arasındaki bağı güçlendirme çabasıdır. Eğitim okulda devam eden sürekli programlarla sürdürülen ve paydaşlarca da destekenlenen, her yaşta insana eğitim fırsatının verildiği kalıcı, eğitimli bir toplum oluşturmaktır. Her bireyin yaşam yolculuğu boyunca eğitim ve öğretim olanaklarına sahip olması için çevrenin bu alandaki potansiyelleri ile toplumunun gelişiminin gerektirdiği yenilenen ihtiyaçlara ve gelişiminin taleplerine ayak uydurmak ve bunları karşılamak için yeteneklerini ve becerilerini geliştirmesini sağlar.
Gençlere Verilecek Eğitim Politikası
Her toplumdaki eğitim felsefesi, o toplumun inancından, mirasından ve temel ilkelerinde ifade edilen sosyal ve politik sistemi için kabul ettiği formülden kaynaklanan bir dizi temel değer, amaç ve yönelimden kaynaklanır. Bunların başında, kendi gerçekliğini, ihtiyaçlarını, içindeki gelişmenin gerekliliklerini, çevre dünyayla etkileşimini ve bağlantısını gerçekleştirerek hedeflerine ulaşmak için seçtiği anayasa ile gerçekleştirir.
Kuveyt Devleti anayasasında eğitimle ilgili olarak: "Gençlerle ilgilenmek devletin sorumluluğundadır. Eğitim, devlet tarafından garanti edilen ve desteklenen herkesin ilerlemesi için bir mihenk taşıdır. Eğitim, Kuveytliler için başlangıç aşamasında bir hak ve görevdir."
Ve toplumun düşünce çerçevesi, eğitimin felsefi yaklaşımına göre Kuveyt eğitim felsefesi, herkesin etrafında birleşmesi gereken bir dizi kültürel, sosyal ve anayasal sabite dayanmaktadır. Kuveyt, kimliğini gerçek İslam'dan, onun rehberliğinden ve öğretilerinden, Arap ulusunun tarihinden ve medeniyetinden ve bunu değerleri dünya hayatına katkıda bulunduğu insan uygarlığını zenginleştirmek ve ona yön vermeyi hedefleyen bir Arap İslam toplumudur.
Kuveyt tek aile toplumu ve evlatları bu topraklarda tüm zor şartların içinde dayanışma, sevgi ve istişare içinde iyi günde kötü günde bir arada yaşayan, Körfez ailesiyle kardeşlik bağıyla birbirlerine bağlı Arap-İslam kardeşliği üzerinden hareket etmişlerdir.
Kuveyt, tarihi boyunca akıl ve bilim etrafındaki dünyanın hareketine büyülenmeden bağımlı olmadan, kendisini diğer toplumlardan tecrit etmeden onunla etkileşime girmeye istekli olmuştur. Kuveyt'in çocuklarının çölün göbeğinde yetişmesi, onları daha iyi bir yaşam arayışı için deniz ötesi ülkelere açılmaktan alıkoymadı.
Onlar gittikleri ve ziyaret ettikleri toplumlarda hayatın kolaylığı ve parlaklığına kapılmadan, kimliklerini kaybetmeden, oradaki insani deneyimlerinden yararlanmış ve tekrar vatanlarına dönmüşlerdir. İnsanın saadeti ve ilerlemesi için bilimi onaylayan, onunla çalışan, toprağı fidan dikerek inşa etmekte ısrar eden değerlere sahip olmuşlar ve tüm bunları kolaylaştırıcı ve barışçıl yollarla yapmışlardır.
Kuveyt Eğim Bakanlığının Amaçları
Devletin kalkınma stratejisi, yalnızca kalkınmanın gerçek aracı olarak değil, aynı zamanda tüm kalkınma çabalarının yönlendirilmesi gereken bir hedef olarak, eğitim kurumlarının ulusal insan kaynaklarının oluşumunda ve gelişmesinde oynadığı role büyük önem vermektedir. Eğitim Bakanlığı'nın da geleceğin zorluklarıyla mücadelede kendisine biçilen sorumluluğun bilincinde olarak ve baş döndürücü bir hızla büyüyen bilimsel devrimi ve çağdaş teknolojiyi takip ederek önümüzdeki dönemde eğitim politikasını ve içeriğini geliştirmesi gerekmektedir. Bu süreçte Bakanlığın imkânlarının, insan ve maddi kaynaklarının şu beş temel amaca yönelik olarak yönlendirilmesi gerekmektedir:
1- Kuveyt insanını, toplumun ihtiyaç duyduğu çeşitli alanlarda bilimsel yöntemleri ve pratik uygulamaları benimsetmek, her aşamada, öğrencilerin yeteneklerini düşünceler becerilerini geliştirme konusunda bilimsel yaklaşıma göre inşa edilmesi,
2- Çeşitli alanlarda mevcut bilimsel ve teknik gelişmeler bağlamında Kuveytli öğrencilere küresel kültürün kapılarını açmak, Arap ve İslam mirasını aktarmak, onu manen yükseltmek, milli değerlerin sağlamlaştırılması hizmetinde kullanılması
3- Bilimsel ve teknik ilerlemeye ayak uydurarak okulları, dini kurumları ve yetişkin eğitim merkezlerini sürekli ve yenilenmiş bir temelde desteklemek, geliştirmek, öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin yaratıcı zekâların geliştirmek için sistemler ve politikalar geliştirmek, profesyonel performansla ve eğitim kurumlarına ait olma duygularını geliştirilmesi
4- Eğitim hizmetlerinin ve etkinliklerinin, ülkenin farklı bölgeleri arasında eşit dağılımı ve Kuveyt vatandaşının ikamet ettiği yere bilim ve bilgi getirmeye yönelik sürekli arayışta olunması
5- Eğitim alanında çalışan ulusal insan kadrolarının hazırlanmasına, verimliliklerinin artırılmasına ve uygulama ve kararlarının geliştirilmesine daha fazla önem verilmesi, eğitim sürecinin verimliliğine halel gelmeksizin bu alanlarda dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılması
Bu hedeflere ulaşmak için Eğitim Bakanlığı
1- Ülkenin kalkınma stratejisi ve genel politikaları çerçevesinde eğitim plan ve politikaları, bu planların ve izleme mekanizmalarının uygulanması için gerekli proje ve programları geliştirir.
2- Öğrencilerin kişiliğinin incelmesine, entelektüel yeteneklerinin geliştirilmesine, gerekli bilgi birikiminin sağlanmasına, gerekli insan kadrolarının düzey ve özelliklerinin belirlenmesine, uygun nicelik ve nitelikte kazandırılmasına katkı sağlayacak müfredat, kitap, teknik ve araçları belirler
3- Nitelikli öğretim üyesi ve teknik personeli almak, malzeme ve insan kaynakları sağlamak ve bunun için politikalar geliştirmek, eğitim sistemine ve onun yüce misyonuna hizmet etmeleri için doğru yatırımı ve yönlendirmeyi garanti edecek şekilde yetiştirme yöntemlerine odaklanır ve performanslarını değerlendirir
4- Kapsamlı bir planlama bakış açısı geliştirerek, ülkenin eğitim politikaları ile kalkınma politikaları arasında koordinasyon, çeşitli aşamalardaki eğitim ihtiyacını, coğrafi olarak dağılmış alanlar arasında ülkenin ihtiyaçlarına uygun bağlantı ve koordinasyonu sağlar
5- Eğitim hareketini canlandırmak ve bu harekette bilimsel araştırmayı teşvik etmek ve bakanlığın çeşitli daireleri ile yerel ve harici bilim ve eğitim kurumları arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve eğitim çalışmalarını geliştirmede onların deneyimlerinden yararlanmak için çalışır.
https://www.moe.edu.kw/about/Pages/philosophy.aspx
Kuveyt'te eğitim 1911'de Al-Mubarakia adlı ilk resmi okul ve 1955 yılında ilk Din Eğitimi Enstitüsü kurulmasıyla başladı. Kuveyt 1966'da kurulan Kuveyt Üniversitesiyle ve 2000 yılında açılan özel Üniversiteleriyle ilk Arap ülkelerinden biridir. Burada sunulacak olan istatistiki bilgiler Kamu ve Özel sektöre ilişkin verileri içeren Eğitim İstatistikleridir. Eğitim sürecinin tüm aşamalarını (anaokulu- ilköğretim - ortaöğretim) ve diğer eğitim türlerine (Özel okullar, din eğitimi - yetişkin eğitimi ve okuryazarlık gibi halk eğitimini ve kamudaki eğitime ek olarak Uygulamalı Eğitim ve Öğretim Kurumu, Kuveyt Üniversitesi ve özel üniversitelere ilişkin bilgileri de içermektedir.
Kuveyt'te okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyinde eğitim verilmektedir. Tüm okullar için Eğitim Bakanlığı düzenleyici ve denetleyici kurumdur. Ayrıca Eğitim Bakanı, 2016 yılında eğitim politikasının stratejik yönüne yardımcı olmak amacıyla kurulan bağımsız bir devlet kurumu Eğitim Yüksek Kurulu'na (Supreme Education Council / SEC) başkanlık etmektedir.
Zorunlu eğitim yaşı 6-14 yaş arası çağıdır ve ortaokul sonuna kadar eğitim zorunludur.
Devlet okullarında:
- Okul öncesi eğitim 2 yıl (1 yıl isteğe bağlı),
- İlkokul 5 yıl,
- Ortaokul 4 yıl,
- Lise 3 yıldır.
- Dini eğitim enstitüleri lise düzeyinde olup 4 yıl eğitim vermektedir.
Uluslararası müfredatta eğitim veren özel okullar K-12 düzeyinde kendi sistemlerine göre eğitim kademelerini (okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise) belirleyebilmektedir. Eğitim Bakanlığı, ilk ve ortaöğretim eğitimi devlet okullarında Kuveytli vatandaşlar için ücretsiz, yabancılar için özel sektör tarafından ücretli eğitim vermektedir.
2020 yılında, Eğitim Bakanlığı yönetimi ve denetiminde 656 devlet okulu ve 581 özel okul olmak üzere toplam 1.234 okul faaliyetini sürdürmüştür.Özel okulların 402'si yabancı dilde, 179'u Arapça eğitim veren okullar olarak sınıflandırılmıştır. Eğitim Bakanlığı ayrıca okul denetimlerinin yapılmasından ve uluslararası sınavların uygulanmasından sorumlu olan Ulusal Eğitim Geliştirme Merkezi (National Centre for Educational Development / NCED) ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Devlet okullarına genellikle Kuveyt vatandaşlarının çocukları devam etmektedir. Bununla birlikte, Kuveytli olmayan, ebeveynleri bu okullarda öğretmenlik yapan veya devlet hastanelerindeki sağlık personeli gibi belirli mesleklerde çalışanların çocukları da istisna olarak bu okullara gidebilmektedir.
Ayrıca kız-erkek ayrı hizmet veren 11 dini enstitüde (imam hatip liselerimize denk) 2.308 Kuveytli, 1002 Kuveytli olmayan, Toplam 3.310 öğrenciye dini eğitim verilmektedir.Özel öğretim kurumları, ülkede toplam nüfusun yaklaşık % 69'unu oluşturan büyük bir göçmen topluluğunun uzun süredir var olması nedeniyle güçlü bir şekilde varlıklarını sürdürmektedir. Bununla birlikte birçok Kuveytlinin sahip olduğu yüksek yaşam standardı nedeniyle, çocuklarını özel okullara gönderme imkânına sahip aileler, özellikle de uluslararası bir müfredat sunuluyorsa bu okulları tercih etmektedir.
Kuveyt'teki mesleki eğitimin ana sağlayıcısı, Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen Uygulamalı Eğitim ve Öğretim Kamu Otoritesidir (Public Authority for Applied Education and Training / PAAET).
· https://e.paaet.edu.kw/AR/Pages/default.aspx
PAAET hem tam zamanlı kolejleri/yüksekokulları hem de endüstriyel eğitim merkezlerini işletmektedir. Mesleki kurslara kayıtlı öğrencilerin %89'unu oluşturan Kuveytlilerdir. PAAET tarafından sunulan en popüler kurslar sekreterlik ve ofis işleri, hava seyrüsefer ve telekomünikasyon kurslarıdır. Mesleki eğitimin kapasitesi, Kuveytlilerin genellikle lisans eğitimine diğer tüm yükseköğretim programlarının üzerinde değer vermesi sebebiyle artış göstermemektedir.
Mesleki Eğitim
Uygulamalı eğitim ve öğretim için devlet kamu otoritesi tarafından sunulan imkânlarla Kuveyt vatandaşlarına mesleki eğitim imkânları bulunmaktadır. Mesleki ve kişisel gelişimlerine yönelik olarak devlet imkân sağlamakta ve bu bir devlet politikasıdır.
Okul Öncesi Eğitim
Kuveyt, okul öncesi eğitimi 2 yıl (1 yıl isteğe bağlı) süreyle gerçekleştirmektedir. Altı yaş öncesi resmi ve özel kurumlar aracılığı ile aşağıda ulusal belgelerinde ifade edilen Kuveyt Devletince belirlenen hedef, amaç ve eğitim politikaları kapsamında yapılmaktadır.
Kuveyt Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitime ilişinki yayınladığı Öğretmen Rehberinde ifadesini bulan yaklaşımı aşağıdaki gibidir.
"Her toplumun bir dizi inanç, dil, din, ilke, değer, standart, siyasi, sosyal ve ekonomik tüm alanlarda toplum sistemini ve yaşamını yönlendiren etik, düşünce tarzı ve çalışma yöntemlerinin, toplumun genel felsefesinin, onun özelliklerini ve kimliğini diğer toplumlardan şu ya da bu şekilde ayıran şeydir. Bu çerçevede Kuveyt toplumu, felsefesini ve dini de içeren kendisine özgü kültürün yapıtaşı ve temellerini, İslami kimliğini, onu diğer toplumlarda ayıran farklılığın, sosyal yapısının ve devamlılığını toplumsal değerlerini, örf ve adetlerini eğitim yolu ile bu temeller üzerinden korur. Kuveyt, eğitimin kapsamlı hedefleri, aşamaları, temelleri ve standartlarını tanımlamıştır.
Ayrıca eğitimin en önemli hedefi, Kuveytli bireylerin manevi, ahlaki, entelektüel, sosyal ve fiziksel olarak kapsamlı ve bütünleşmiş bir şekilde gelişmelerine yardımcı olmak ve onlara uygun fırsatlar yaratmaktır. İslami ilkeler, Arap mirası, çağdaş kültürü ve Kuveyt toplumunun doğası ışığında, hazırlıklarının ve yeteneklerinin izin verdiği maksimum düzeyde Arap, İslam ve uluslararası gelenek ve görenekleri, özellikle Kuveyt toplumunun ilerlemesine yapıcı yönüyle katılımı için bireyler arasında bir denge sağlayarak sunmaktır.
Anaokuluna yaklaşım, Kuveyt'teki genel eğitim felsefesinden doğar ve tanımlanabilir
İslam'a bir din ve yaşam biçimi olarak inanan ve bu nedenle kaynağını toplumunun değerlerinden alan bir düşünce ile
Kuveyt Devleti'ndeki Anaokulu Aşamasında Çocuğa:
1- Anaokulu çocuğun dini ve ahlaki değer ve tutumlarını geliştirmek, çocuğa sağlanan deneyimlerin, programların, faaliyetlerin de bu değerler ve eğilimlerle uyumluluğunu ve entegrasyonunu sağlar
2- Körfez toplumunun İslami ve uluslararasında Kuveyt toplumunun gerçekleriyle uyumlu ve Kuveyt'e karşı olumlu tavırlar geliştirir.
3- Ailenin eğitim sürecindeki olumlu ve etkili rolüne olan inancını temel alan ve bu nedenle aile bağlarını güçlendirir
4- Çocuğu psikolojik, zihinsel ve sosyal gelişiminin tüm yönlerini içerecek şekilde eğitmek ve desteklemek amacıyla, anaokulu ile fiziksel bütünleşmesini sağlar
4- Gruba ait olma ruhunu destekleyerek diğer yetişkinler ve akranlarla olumlu ilişki ve etkileşim oluşturmasını sağlar
5- Çocuğun bireyselliğine saygı duyan, bir insan olarak onun onuruna ve haklarına inanan, kendini gerçekleştirmesi için yararlı ve gerekli veriler sağlar
6- Özgüven, inisiyatif, yenilikçilik ve bağımsızlığı geliştirmeye, olumlu benlik kavramları oluşturmaya çalışır
7- Çocuğun duyularının ve algılarının duyusal uyaranlar, doğrudan faaliyetler ve fiili uygulama yoluyla önemser
8 - Çağdaş toplumda bilimin rolüne inanan ve bu nedenle çocukları bilimsel düşünme yöntemine alıştırır
9- Çağdaş toplumda öğrenenin rolüne inanan ve bu nedenle onun kapsamlı gelişimini gerçekleştirir
10 - Planlı eğitimin yanı sıra, serbest oyun ve spontane kişisel aktiviteleri destekler ve tek başına serbest oyunla kazanamayacağı becerileri kazanmasına yardımcı olur.
11- Anaokulu çocuğuna sunulan etkinlik ve deneyimlerin toplum, yaşam ve umut edilen gelecek gerçekleriyle ilişkilendirilmesini sağlayan araçları destekler
Bu çerçevede Kuveyt Devletinde Eğitimin Kapsamlı Hedefi
Bireylerin, hazırlıklarının elverdiği ölçüde ruhsal, entelektüel, sosyal ve fiziksel olarak kapsamlı ve bütünsel olarak gelişmelerine yardımcı olacak uygun fırsatların sağlanması.
Kuveyt toplumunun doğası, felsefesi ve vizyonu ışığında, İslam ilkeleri, Arap Kültürü ve çağdaş kültür ışığında, kendini gerçekleştiren ve onları özel olarak Kuveyt toplumunun ve genel olarak Arap ve uluslararası toplumun ilerlemesine yapıcı katılım için hazırlamak için
1- Çocukların ruhlarına İslam inancını, kalplerinde Allah inancını, din ve değerlere karşı olumlu tutumlar geliştirmelerine yardımcı olmak
2- Çocuklara aileye, Kuveyt'e, Basra Körfezi'ne ve Arap-İslam milletine aidiyet duygusu kazandırmak
3- Çocukların olumlu bir benlik kavramı oluşturmasına yardımcı olmak.
4- Çocukların, akranları ve yetişkinlerle ilişkilerinde güvenli ve pozitif olmalarına yardımcı olan tutumlar kazanmalarına yardımcı olmak.
5- Çocukların sorumluluk ve bağımsızlık duygusu geliştirmelerine yardımcı olurken aynı zamanda işbirlikçi bir toplumda yaşamanın gerektirdiği sınırları öğretmek
6- Çocukların çevrelerine karşı olumlu tutumlar kazanmalarına, içindeki güzellikleri takdir etmelerine ve korumalarına yardımcı olmak.
7- Çocukların fiziksel ihtiyaçlarını fark etmelerine yardımcı olmak, oyun, dinlenme, uyku, nefes alma, yemek yeme, giyinme ve evde, sokakta ve anaokulunda güvenlik ve güvenlik alışkanlıklarını kazandırmak
8- Çocukların tüm duyularını geliştirmelerine, vücutlarını beceri ve artan bir güven duygusu ile kullanmalarına ve kontrol etmelerine yardımcı olmak
9- Çocuklara toplumda yaşam için gerekli olan temel becerileri kazanmalarına yardımcı olmak.
10- Çocukların çevrelerindeki doğal çevreye ilişkin ilgilerini ve algılarını genişletmelerine ve onunla olumlu etkileşim kurmalarına yardımcı olmak
6.3. Birinci Kademe Eğitim (İlkokul-Ortaokul)
İlköğretim/İlköğretim
Kuveyt'te ilköğretim zorunludur. Bu seviye, aritmetik, okuma ve yazma ile ilgili temel bilgileri sağlar.
Süre: 5 yıl
Yaş: 6-11
Sınıflar: 1-5
Müfredat: İslami eğitim, Arap dili, bilim, İngiliz dili, matematik, müzik, beden eğitimi, güzel sanatlar ve sosyal bilgiler
Orta Okul
Kuveyt'te orta eğitim seviyesi zorunludur. Bu düzeyi tamamlayan öğrenciler orta öğretime hak kazanırlar. Bu seviye, öğrencilere teknik bilgi edinme fırsatları sağlar ve yaratıcılıklarını geliştirmek ve genişletmek için öğrencinin düşünme yeteneğini geliştirir.
Süre: 4 yıl
Yaş: 11-15
Sınıflar: 6 ila 10
Müfredat: Arapça, temel bilimler, İngilizce, matematik, bilgisayar çalışmaları, İslami bilgiler, pratik çalışmalar ve sosyal bilgiler Verilen sertifika: Ortaokul sertifikası
İkinci Kademe Eğitim
Lise Eğitimi
Bu seviye, öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirir ve onları pratik hayatın yanı sıra yükseköğrenime hazırlar.
Süre: 3 yıl
Yaş: 15-18
Sınıflar: 11-12
Müfredat: İslami eğitim, Arapça, İngilizce, matematik; sosyal bilgiler-tarih, coğrafya, ekonomi, felsefe, psikoloji ve sosyoloji; bütünleşik bilim- fizik, biyoloji, jeoloji, kimya ve bilimsel bilgi; güzel sanatlar veya pratik çalışmalar, beden eğitimi, bilgisayar çalışmaları ve ev ekonomisi.
Verilen sertifika: Ortaokul bitirme sertifikası (Shahadat Al-Thanawiya-Al-A'ama)
Akademik yıl
Kuveyt'te akademik yıl Ağustos ayı sonunda veya Eylül ayı başında başlar ve Haziran ortasında da sona erer.
Yükseköğretim Sistemi
Kamu ve özel üniversiteler olmak üzere ikiye ayrılan yükseköğretim, Yükseköğretim Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Ülkenin tek devlet üniversitesi Kuveyt Üniversitesi'dir (KU).
Özel üniversiteler, Yükseköğretim Bakanlığı tarafından denetlenen bir düzenleyici kurum olan Özel Üniversiteler Konseyi'nden (Private Universities Council / PUC) işletme ruhsatı almak zorundadır. PUC ayrıca Kuveytli öğrencilere burs programları sağlamakta ve yükseköğretim kurumlarının tesisleşmelerini gözlemlemektedir.
Kuwait University (KU)
Ülkenin tek devlet üniversitesi Kuveyt Üniversitesi'nde Kuveyt vatandaşlarına ücretsiz eğitim verilmektedir. 1966'da kurulan Kuveyt Üniversitesi, Kuveytli ve uluslararası öğrenciler için 16 yüksekokulda çeşitli kurslar da sunmaktadır. Kuveyt'teki diğer 12 yükseköğretim kurumu özel olarak işletilmektedir ve bunların en bilinenleri yabancı kurumlara bağlı olan Kuveyt Amerikan Üniversitesi (AUK), Orta Doğu Amerikan Üniversitesi ve Körfez Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'dir. Öğrencilerin iş, medya tasarımı ve yüksek teknoloji gibi konularda Kanada ortaöğretim sonrası sistemine dayalı yeterlilikleri alabilecekleri Algonquin College Kuwait gibi diploma sunan özel yükseköğretim kurumları da bulunmaktadır.
Kuveyt Yükseköğretim Kurumları:
1966 Yılında kurulan Kuveyt Üniversitesi bir devlet üniversitesi olup Yüksek Öğretim Bakanlığına (Eğitim Bakanlığı) bağlı bir kurumdur. Yüksek lisans, Doktora, Lisans veya eş değerinde akademik çalışmalar yapmakladır. İngilizce, Arapça dilinde eğitim veren üniversite
Hukuk Fakültesi Çalışma Alanları: Özel hukuk, Kamu hukuku, Uluslararası hukuk, Ceza Hukuku, Kanun
Sağlık Bilimleri Merkezi Çalışma Alanları: Tıbbi Yardımcılar, Konuşma Terapisi ve Odyoloji, İş terapisi, Radyoloji, Tıbbi teknoloji, Farmakoloji, Sağlık idaresi, Diş hekimliği, Fizik Tedavi, Eczane, Tıp
Mimarlık Koleji Çalışma Alanları: İç dizayn, Görsel Sanatlar, Mimari
Sanat Koleji Çalışma Alanları: Arapça, Kitlesel iletişim, Coğrafya, Felsefe, Tarihçe, Psikoloji, İngilizce
İşletme Koleji Çalışma Alanları: Bilgi Yönetimi, Kamu Yönetimi, Yönetim, Pazarlama, Maliye, Muhasebe, Ekonomi Bilimi Yönetim,
İş idaresi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Fakültesi Çalışma alanları: Bilgi Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği,
Bilgisayar Bilimi Eğitim Koleji Çalışma alanları: Müfredat, Eğitim ve Öğrenci Danışmanlığı, Eğitimsel psikoloji, Eğitim Yönetimi, Orta öğretim, Okul öncesi eğitim, İlköğretim,
Eğitim Mühendislik ve Petrol Koleji Çalışma alanları: Petrol ve Gaz Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, İnşaat mühendisliği,
Makine Mühendisliği Bilim Koleji Çalışma alanları: Yer Bilimleri, Zooloji, jeoloji, biyokimya, Biyolojik ve Yaşam Bilimleri, Çevre Çalışmaları, Fizik, Kimya, Matematik, Bilgisayar Bilimi
Şeriat ve İslam Araştırmaları Koleji Çalışma alanları: İslami çalışmalar
Sosyal Bilimler Koleji Çalışma alanları: Kütüphane Bilimi, Coğrafya, Sosyal iş, Bilgi Bilimleri, sosyoloji, Sosyal Bilimler, Siyasal Bilimler, Psikoloji
Kadın Koleji Çalışma alanları: Aile Çalışmaları, Konuşma Terapisi ve Odyoloji, Çevre Yönetimi, Yemek bilimi, Beslenme, teknoloji, Bilgi Bilimleri, İletişim Çalışmaları
· Kaynak: https://tr.uni24k.com/u/7791/